Veiligheid

Veiligheid is meer dan alleen maar het dragen van de juiste kleding. Minstens zo belangrijk is het toepassen van de juiste werkmethoden en het werken met een veilige en goed onderhouden motorkettingzaag. Enkele veiligheidstips:

  • werk nooit alleen in het bos met de motorkettingzaag;
  • laat weten waar u naar toe gaat en hoe laat u zich weer meldt;
  • draag de juiste veiligheidskleding;
  • voer geen werkzaamheden uit waar u geen ervaring mee of kennis van heeft;
  • gebruik de juiste werkmethoden: bijvoorbeeld gebruik de kettingrem bij lopen;
  • zaag niet in de kickbackzone van uw kettinggeleider;
  • zorg ten alle tijde voor een goed onderhouden machine met een goed gespannen en scherpe ketting;
  • werk niet door totdat de vermoeidheid toeslaat en u slordig word.

Helaas kom ik ieder jaar weer een aantal klanten tegen die ondanks alle goede bedoelingen snijwonden hebben opgelopen door het werken met de motorkettingzaag. Een goede basisopleiding kan veel leed voorkomen. Deze opleidingen worden ook door ons verzorgd.

Termen:

Kickbackzone: deze zone omvat de bovenste 90 graden van uw kettinggeleider. Wanneer u hiermee met een draaiende ketting het hout raakt, krijgt u meestal een kick-back oftewel
een terugslag. Deze kan zo heftig zijn dat u zichzelf kunt verwonden. Mijn advies is dan ook om, wanneer u hierin niet geschoold bent, niet met dit stuk op uw kettinggeleider te werken.

Kettingvanger: dit onderdeel vind u aan de onderzijde van uw motorkettingzaag aan voorkant waar de kettinggeleider de machine uitkomt. Het onderdeel is vervangbaar en gemaakt van een aluminiumlegering of een speciale kunststoflegering. Het is heel belangrijk dat de kettingvanger aanwezig is en in goede staat is: bij het aflopen van de ketting voorkomt de kettingvanger letsel of schade aan u of uw machine.

Onderhoud motorkettingzaag tijdens het zaagwerk: een belangrijk onderdeel tijdens het zagen is het scherp houden van de ketting. Het werken met een vijlbok en een vijlset maakt deze klus een stuk eenvoudiger. Zagen met een scherpe en goed gespannen ketting bespaart niet alleen tijd maar ook veel brandstof.

Kettingrem: maak actief gebruik van de kettingrem. Op het moment dat u niet zaagt hoort de ketting op de rem te staan of uit te zijn. Bedenk dat u een veel groter risico loopt wanneer u loopt met een draaiende motorkettingzaag die niet op de rem staat. U kunt de kettingrem eenvoudig testen: door gas te geven. Gaat de ketting toch draaien dan functioneert uw remsysteem niet. Dit kan het gevolg zijn van slijtage of van vervuiling, laat uw dealer de motorkettingzaag nakijken voordat u de werkzaamheden hervat. Tijdens de opleiding veilig werken met de motorkettingzaag is dit een belangrijk aandachtspunt.

direct bellen  

Copyright © 2019 dezaagkledingman.nl